Loading

Wie ben ik eigenlijk?

Michaël Abts

Michaël studeerde in 2010 af als Regent Biologie – Aardrijkskunde aan de KHL en geeft vandaag de dag naast deze vakken tevens Biotoopstudie binnen een nieuwe milieu-richting TNG. Binnen dit laatste vak staat soortenkennis en gebiedkennis centraal. Vanaf zijn zes jaar is hij geboeid door alles wat vleugels en pluimen heeft. Later kwam tevens de interesse in allerlei andere natuurelementen waaronder vlinders en planten, maar de vogelwereld blijft de kern van zijn passie.

Vaak neemt hij de vleugels naar het buitenland om te werken aan zijn wereldlijst. Het gaat hem niet enkel en alleen om dat aantal, maar vooral over de natuurbeleving in totaliteit. De voorbijgaande jaren heeft hij toch al enkele bijzondere targets mogen bewonderen in elk hun natuurlijke biotoop waaronder Jaguar, Reuzenmiereneter en Hyacinthara op zijn 22ste, Kuifmakaak, Molukkenboshoen en Wallace’ Paradijsvogels op zijn 25ste, etc. Tevens heeft hij enkele toppertjes op Belgische bodem zelf ontdekt waaronder Grote kruisbek, Dwerguil en Citroenkanarie.

Naast het intens waarnemen van fauna en flora in binnen- en buitenland, is hij vanaf 2007 eveneens begonnen met het vastleggen van de natuurbeleving op de gevoelige plaat. Landen of regio’s die hij reeds bezocht heeft om organismen te fotograferen zijn onder andere Wit-Rusland, Zweden, Finland, Noorwegen, Schotland, Spanje, Marokko, Polen, Arizona, Panama, Brazilië, Indonesië, China, Kenia, Tanzania, Maleisië,…

Zelf werkt hij vooral met Nikonmateriaal waaronder de Nikon 90 mm, de Nikon 500 mm en de Nikon 300 mm lens. Hij is zeer gedreven in natuurfotografie en doet zijn uiterste best om alle organismen zo aantrekkelijk mogelijk op beeld te krijgen. Uiteraard kan je niet steeds elk natuurelement even ‘perfect’ fotograferen, maar hij geniet ook na van enkele bewijsplaatjes. Als het gaat om een absolute doelsoort, dan zal hij op de meest respectvolle wijze het organisme benaderen en zeker niet al te gauw opgeven indien het gaat over een zeer grote uitdaging.

Foto: Michaël met een juveniele Maleo of Hamerhoen in de hand, net voor zijn vrijlating op Sulawesi (Indonesië).

111

Tuinvogelsoorten te Petit-Thier (Vielsalm)

113

Topaantal endemische soorten tijdens een trip.

52

LANDEN BEZOCHT

3234

VOGELS OPGELIJST

De missie

Een uitdagend doel dat Michaël nastreeft is zoveel mogelijk vogelsoorten ter wereld beter leren kennen in hun natuurlijke habitat en vervolgens de soortenrijkdom proberen in detail te fotograferen.

Sinds februari 2014 heeft Michaël zich bovendien gevestigd in de Hoge Ardennen. Concreet heeft hij een woning in Petit-Thier, een deelgemeente van Vielsalm. Het is een fraaie plek met vele bijzondere broedvogels zoals Notenkraker, Rode wouw, Zwarte ooievaar, Oehoe, Waterspreeuw, Ruigpootuil, … Bovendien zijn Glanskop, Matkop, Kuifmees, Zwarte mees, Kruisbek, Goudvink en vele anderen alledaagse soorten. Naast vogels is Vielsalm tevens in trek voor heel wat bijzondere vlinders zoals de Grote weerschijnvlinder, Zilveren maan, Rode vuurvlinder, Blauwe vuurvlinder, Aardbeivlinder, Groot geaderd witje, Argusvlinder,… Bovendien wemelt het er ook van magnifieke zoogdieren zoals Das, Vos, Edelhert, Everzwijn, Hermelijn, Wezel,… en geeft de zeldzame Blauwe monnikskap kleur aan de gemeente.

sized_auerhoen

Na vele natuurreizen heeft hij al prachtige natuurelementen weten te bewonderen. Bij aanvang van een reis maakt hij steeds een lijstje van organismen, vooral vogels, die hij absoluut wil waarnemen. Hieronder enkele korte beschrijvingen van zijn persoonlijke onvergetelijke natuurbelevingen.

 • baltsende Lady Amherstfazanten en Goudfazanten in centraal China.
 • de baltsperiode van zijn favoriet onder de ruigpoothoenders, het Auerhoen.
 • een Harpij op het nest.
 • een koppel foeragerende Roadrunners of Grote renkoekoeken.
 • Hyacintara’s roestend bij zonsopkomst.
 • een adult en juveniel mannetje Pardellynx.
 • koppel overvliegende Spaanse keizerarenden met een Genetkat in de klauwen.
 • Lapland- en Sperweruilen met jongen.
 • een Anaconda van 6,5m op een boomstronk langs de oever bij zonsondergang.
 • de grote Gnoetrek op de Afrikaanse savanne.
 • een Jaguar op een zandbank.
 • oog in oog met enkele Euraziatische wolven.
 • een Rotskruiper in eigen land.
 • het baltsgedrag van meerdere Wallace paradijsvogels.
 • het bewonderen van een nachtactief Molukkenboshoen tot op één meter.
 • Celebesspookdiertjes tussen diepe boomspleten.
Scroll Up