Deze ochtend werd het uiteindelijk werkelijkheid! De ROTSKRUIPER staat op mijn levenslijst!!! Volgens waarnemingen.be het zesde exemplaar ooit in België! Eentje in ’87, in ’88, in ’89, in ’90, in het voorjaar van 2014 met slechts negen waarnemers en vervolgens het huidige exemplaar. Volgens bepaalde bronnen zijn er nog vier andere waarnemingen, maar dan gaan we al terug naar het einde van de negentiende eeuw. Deze zéér zeldzame gast werd afgelopen dinsdag opgemerkt langs de Citadelle van Dinant. Wegens omstandigheden kon ik de voorbije dagen niet ter plaatse gaan om dit pareltje te bewonderen. Ik heb wel onrustige nachten doorgemaakt uit schrik dat hij vandaag niet meer van de partij zou zijn.

Vandaag ben ik van 05:40u uit de veren om op pad te gaan. Concreet is het vanuit Petit-Thier 01:25 u rijden naar de plek. Het blijft nog wel lang donker, maar kon niet langer met de spanning om en heb ontbeten in de wagen te Dinant toen de rotskruiper nog in dromenland was. De rotskruiper heeft sinds eergisteren een ietwat zuidelijk vluchtje gemaakt naar het beschermde Rocher Bayard. Deze kalksteenhoudende Beiaardrots is in Dinant gelegen langs de Maas en is zo’n 40 m hoog. De fascinerende Tichodroma muraria verscheen plotseling op de grote rotsformatie omstreeks 09:10 u. Vol ongeloof, maar daar foerageerde de 16 cm kleine zangvogel die verwant is aan boomkruipers en boomklevers. Belangrijke leefgebieden zijn de Pyreneeën, de Alpen en de Kaukasus. Tevens komen ze voor in enkele andere kerngebieden van ZO-Europa.

Naast het waarnemen van deze sierlijke en nerveuze gevleugelde vriend wil ik natuurlijk ook graag een bewijsfoto. Voor een natuurfotograaf is dat steeds een bijkomende stressfactor. Hij foerageerde vrij hoog op de formatie op zoek naar insecten. De afstand was dus bangelijk groot en bovendien sneeuwde het hevig. Toch ben ik er in geslaagd om hem nog op de plaat te krijgen. Het is een sfeerplaat van kalksteen, sneeuw en natuurlijk een rotskruiper met uitgestrekte handpennen. Dit laatste element is nu net zo belangrijk voor mij! De vleugels zijn rozerood en de handpennen bevatten ronde, witte vlekken die alleen maar zichtbaar worden bij het vliegen of tijdens het foerageren. Een rotskruiper in rust is moeilijk te lokaliseren wegens zijn donkergrijze boven- en onderdelen. Typisch is ook de lange gebogen zwarte snavel.

Ik voel mij erg gelukkig en deze waarneming komt voor mij persoonlijk bovenaan mijn lijst van meest prachtige waarnemingen op Belgische bodem! Absoluut!! Na de rotskruiper komen onder andere hazelhoen, sneeuwuil, ruigpootuil en ringsnaveleend. Kortweg een halfuur volop genoten en de sneeuwval was eigenlijk voor mij géén domper op de feestvreugde. Integendeel!